{:sq}

Në disa vende, Rusët janë duke kërkuar për një pronë jashtë vendit? Tranio analistët kanë analizuar statistikat e kërkimit pyetje në «Yandex» në banimit të pasurive të patundshme në vende të ndryshme për periudhën nga II tremujorin e 2016 për tremujorin e parë të vitin 2018, për të gjetur se cilat dhjetë vende janë më të popullarizuara në mesin e ruse-folëse përdoruesit e shërbimit.

10. Poloni

Poloni mbyll top ten më të popullarizuara në mesin e përdoruesve të «Yandex» për blerjen e pasurive të patundshme jashtë vendit: nga mesi 2016 për tremujorin e parë të vitin 2018, search engine trajtuar afro 220 mijë relevante të pyetjeve. Nëse në vitin 2016 polak të pasurive të patundshme në interes të Rusëve shumë më tepër se çeke apo francezët, në gjysmën e parë të 2017 interesit të rënë dukshëm. Edhe pse në vitet e fundit ai filloi të shërohen, numri i pyetjeve të përpunuara nga Yandex në tremujorin e parë të vitin 2018, 30% më pak se për të njëjtën periudhë në vitin 2017 është vendi i vetëm në vitin 2018 ka rënë.

Sipas konsultuar kompani Ernst & Young, Poloni e tregut të pasurive të patundshme është në rritje: për shembull, në 2017, ishte ndërtuar një rekord 90 mijë njësi të reja banimi. Çmimet në qytetet kryesore të rritet: në vitin 2017, një katror në Tricity është rritur me 15 %, Lodz — 8.5 %, në Varshavë — 8.4 %. Kërkesa outstrips furnizimit — kjo, e shoqëruar me rritje të kostove të ndërtimit, stimulon rritjen e çmimeve.

9. Francë

Gjatë dy viteve të fundit, Yandex ka përpunuar 240 milion pyetje për të kërkuar për apartamente dhe shtëpi në Francë. Interes në pronë në Francë, filloi të rritet me shpejtësi në tremujorin e dytë të 2017: vitin e kaluar numri i kërkesave është rritur me 60 % — një rekord të ritmit të rritjes në mesin e vendeve të tyre.

Sipas Elena Chernysheva, Menaxher Tranio për shitje të pronës së banimit në Francë dhe Itali, shumica e Rusëve janë në kërkim për në Francë shtëpi ose banesë për një verë pushim ose një kohë më të gjatë të qëndrimit, për gjashtë muajt e parë të vitit. «Më të popullarizuara në rajonet e côte Cote d’, Alpet, shumë interesante pronat në Paris. Në mesin e blerësve janë ata që blejnë prona për të marrë me qira për turistët. Të tilla investitorët zakonisht zgjedhin qytetet e mëdha, ku nuk ka asnjë sezonalitetit të biznesit: e bukur apo Paris,» thotë Elena Chernysheva. Në përvojën e saj, buxheti i atyre që kanë blerë apartamente per pushime ose me qira, të kufizuar në varg prej 500 mijë euro, dhe të blerësve të luksoze, apartamente dhe vila të sigurojë për të blerë nga 1.5 deri në 5 milionë euro.

8. Republika Çeke

Republika çeke ishte paksa më i popullarizuar në mesin e ruse përdoruesit e «Yandex» se Franca: nga mesi deri në vitin 2016 e parë të tretë të 2018, motor kërkimi ka përpunuar 253 milion kërko pyetjet që kanë të bëjnë me pronën banesore në këtë vend. Interesi në Republikën çeke është në rritje të vazhdueshme: në dy vitet e fundit numri i kërkesave është rritur për 2.5 herë.

Читайте также:  {:sq}CBRE: investimi në hotel biznesit të Italisë dhe Francës e ka rritur ndjeshëm

Si Tranio thotë Menaxheri i pasurive të patundshme në Republikën çeke Inna Opaluch çeke të pasurive të patundshme është e shtrenjtë për shkak të lirë hipoteka dhe një mungesë të ofertave në treg. «Real estate në Pragë për tre vitet e fundit, rritja në çmimi nga 5-7% në vit, si zhvilluesit janë shumë të vështirë për të marrë lejen e ndërtimit, ajo merr disa vitesh,» ajo shpjegon. Prandaj, sipas saj, shumë Rusët preferojnë të blejnë pasuri të patundshme në ndërtim e sipër: këto apartamente janë rreth 20% më lirë. Shumica e Rusëve që blejnë prona në Republika çeke, ose të dërguar të studiojnë në universitetet çeke fëmijët ose planifikimi për të lëvizur aty veten e tyre. Më të popullarizuara në mesin ruse blerësit e qytetit — Pragë, Karlovy të ndryshojnë dhe Marianske Lazne.

7. Finlanda

Për dy vjet, Yandex ka përpunuar 288 mijë pyetje për të gjetur të pasurive të patundshme në Finlandë. Popullariteti i tij po rritet me hapa të mëdhenj, por në Përgjithësi numri i pyetjeve në fund të tremujorit të parë të vitin 2018 në krahasim me të mesme të 2016 pothuajse është dyfishuar.

Një numër në rritje i rusisht turistët në Finlandë në vitin 2017 numri i tyre në krahasim me vitin 2016 u rrit me 9 %, ndërsa numri i netë e kaluar nga Rusët në Finlandë — 37 %. Në të njëjtën kohë, sipas Bankës Qendrore të Rusisë, dërgesat e parave nga Rusia për në Finlandë mes 2015 2017 dhe ka rënë për 14 %.

6. Greqia

Interesi në pronën banesore në Greqi filloi të rritet rreth një vit më parë: në qoftë se në tremujorin IV të 2016 «Yandex», ka përpunuar një total prej 28 milionë kërkim të kërkesave në tre muajt e parë të 2018 — pothuajse dy herë më shumë. Në vetëm dy vjet Rusët ishin të interesuar në blerjen e pronës në Greqi 313 mijë herë.

Një nga shtysat kryesore për blerjen e pronës në Greqi, për Rusët — së «Artë e vizave», për të cilën investitor të huaj që blen një ose më shumë projekte, me një vlerë totale prej 250 mijë euro, do të mund të marrin një grek leja e qëndrimit. Sipas zyrtare Agjencia e Greqisë Ndërmarrje Greqia, ky rast që nga fillimi i programit deri në fund të 2017 kanë përdorur rreth 400 investitorët nga Rusia. Kjo është një prej programeve të lirë të «Artë e vizave» në Evropë, dhe në dritën e fundit të lajmeve për rivendosjen e ekonomisë greke dhe zhvillimin e shpejtë të turizmit, blerja e pronës në Greqi duket se shumë klientët e huaj, një investim fitimprurës. Kështu, sipas Bankës së Greqisë, vlera totale e transaksioneve që të huajt të bërë në greqisht tregut të pasurive të patundshme në vitin 2017, 87 % më shumë se në vitin 2016.

5. Mali i zi

Interesin e Rusëve që të banimit të pasurive të patundshme në mal të Zi në dy vitet e fundit mbetet i lartë. Gjatë periudhës prej mesit të 2016 dhe tremujorit të parë në vitin 2017 Rusët ishin në kërkim për informacion në lidhje me pasuri të patundshme në mal të Zi në «Yandex» 336 mijë herë.

Читайте также:  {:sq}Si Airbnb dhe të ngjashme shërbimet online kanë ndryshuar qirasë së tregut

Është e mundur të dallojë dy llojet e ruse blerësit e pasurive të patundshme në mal të Zi: ata të cilët blejnë një shtëpi për të qëndruar, dhe ata që janë planifikuar për dorën mbi fituar subjekti për të marrë me qira për turistët. Ajo tregon se Svetlana Larionova, Menaxher Tranio të pasurive të patundshme në mal të Zi, shumica e Rusëve janë të interesuar në pasuri të patundshme në Budva dhe bar Riviera, së paku — në Gjirin e Kotorrit. «Buxheti i shumicës së ruse blerësit fillon nga 100 mijë euro,» — thotë Svetllana Larionova.

4. Itali

Rusët janë të interesuar në blerjen e banimit të pasurive të patundshme në Itali është duke u bërë gjithnjë e më shumë gjatë dy viteve të fundit numri i kërkesave është rritur me 60 % dhe arriti në 520 mijë është Edhe Italia është në mesin e dhjetë vendeve në vëllimin e ndër-kufitare, bartja e individëve nga Rusia: sipas Bankës Qendrore të Federatës ruse, në periudhën nga viti 2015 deri 2017 nga Rusia për në Itali u transferua tek 900 milionë dollarë.

Në shumicën e rasteve, Rusët janë të blerë në Itali «vilë pranë detit». Kjo shpjegon popullaritetin e turistik rajone. «Më ruse blerësit janë të interesuar në Toscana, rajonin e Umbrias, lake Como dhe Gardisti, ndërsa shumë të marrë në konsideratë edhe Roma dhe Milan,» thotë Elena Chernysheva nga Tranio. Sipas saj, buxheti rus blerësit e rrallë shkon përtej 2.5 milionë euro.

3. Gjermani

Gjermania është pak përpara Itali nga numri i kërkesave gjatë dy viteve: nga mesi 2016 për tremujorin e parë të vitin 2018, Rusët ishin në kërkim për informacion në lidhje me pasuri të patundshme në Gjermani 530 mijë herë. Interesi vazhdon të rritet, pavarësisht çmimet e larta dhe të konkurrencës për interesante ofron në treg. Gjermani shmang Itali në vëllimin e dërgesave nga individët: nga viti 2015 deri 2017 nga Rusia në Gjermani, u transferua në 1.2 miliardë dollarë.

Një prej më të mëdhave stimuj për rritjen ekonomike të gjermanisë tregut të pasurive të patundshme, të lirë e hipotekave në shkallë prej 1.5–2 %. Kredive të lira për të nxitur kërkesën për pronën, dhe pastaj nga kostoja për metër katror. Sipas Deutsche Bank, nga 2009 deri në vitin 2017 çmimet e pronës në të mëdha gjermane qytetet rritur me 80 %, e vogël — 60 %. Në këtë drejtim, Sophia Bulanova, konsulent Tranio të investimeve, tha mesme në rritje dhe qytete të mëdha në lindje të Gjermanisë janë më premtuese për ata që janë planifikuar për marrjen me qira të blerë pronën me qira ose të dëshironi për ta shisni ate në afat të gjatë. «Relativisht të ulët të çmimeve vendore të pasurive të patundshme do të sigurojë një të lartë me qira të jepnin, dhe ka vazhduar rritja e ekonomisë do të lejojë që të ri-shitjen e pronës në një fitim brenda 7-8 vjet», shpjegon Sophia Bulanova.

Читайте также:  {:sq}Si të zgjedhin strategji të investuar në të pronës jashtë shtetit

2. Bullgaria

Bullgaria ka ishte në krye të listës së kërkesave të Rusët në kërkim për punë të jashtme të pasurive të patundshme në vitin 2016, por humbi kryesor vend në vitin 2017. Për dy vjet Rusët ishin duke kërkuar për informacion mbi pasuri të patundshme në Bullgari 980 mijë herë. E interesit mbetet e lartë, pak duke zbritur në fund të çdo viti dhe kthimin në pozicionin në tremujorin e parë.

Bullgaria është një nga destinacionet më të njohura turistike në mesin e Rusëve: në vitin 2017, ata kanë bërë më shumë se 500 mijë vizita në këtë vend. Si raporton edicioni bullgare e Qëndrimit, duke cituar fjalët e Ministrit të turizmit të Bullgarisë Nikolina Angelkova, më shumë se 400 mijë qytetarëve rusë të zotërojnë prona në Bullgari. Në të njëjtën kohë, si shkruan edicioni, sipas statistikave zyrtare, ky numër është shumë më i ulët: vetëm 74 mijë njerëz. Gjithsesi, rritja e bullgarisë tregut të pasurive të patundshme në bregdet është kryesisht për shkak të interesit të blerësit nga Rusia.

1. Spanjë

Spanja është më i popullarizuar në rusisht-folëse blerësit e pronës jashtë shtetit: për dy vjet, Yandex ka përpunuar në pyetje lidhur me të kërkimit të pronës së banimit në Spanjë, më shumë se 1 milion herë.

Rusët gjeni Spanjë tërheqëse për disa arsye: çmim të arsyeshëm, deti, përshtatshmëria, aftësinë për të siguruar një arsimim cilësor për fëmijët e tyre. Bankave spanjolle jepte hipotekat për të huajt për blerjen e pronës, dhe për të fituar, objekti mund të jepen me qira. «Një nga më të popullarizuar vende në Tenerife, e cila është zgjedhur për shkak të faktit se sezonin këtu zgjat gjatë gjithë vitit. Nëse ne flasim për objektiva, në provincën e Alicante blerje të pasurive të paluajtshme ata që duan të pushojnë atje veten dhe të kalojë objektin pjesën tjetër të kohës. Costa del Sol të përshtatshme për Rusët, të cilët planifikojnë të lëvizin në të ardhmen. Valencia dhe Katalonia zgjedhur nga prindërit që duan të japin në shkollat lokale për fëmijët e tyre,» thotë Anna Barsukova, Menaxher Tranio të pasurive të patundshme në Spanjë. Buxheti rus blerësit varion nga 80 mijë deri në disa milionë Euro: deri në 350 mijë euro për apartamente në Alicante, Tenerife — 200 mijë apartamente dhe 1 milion në Vilë, nga 200 mijë euro për apartamente në Costa del Sol.

Të gjitha nenet nga ky autor

Material i përgatitur për të Pasurive të patundshme të Tretet