{:sq}

Problemi kryesor rus duke folur investitorët për gjetjen optimale (nga pikëpamja e rrezikut dhe të kthimit) e objektit për investime. Nonresidential pasurive të patundshme pasurive të patundshme komerciale zakonisht në dispozicion për të zakonshëm investitorët për shkak të saj, kosto të lartë, kështu që shumica e konsumatorëve blejnë strehimit për qira. Apartamente per shitje dhe me qera për afat të gjatë me qira ka të qartë avantazhet — së pari dhe më kryesorja është lehtësi për të menaxhuar, por ka edhe të metat e veta, të tilla si relativisht e ulët rendimenti (rreth 3 %) dhe problemet me dëbimin e qiramarrësve nëse është e nevojshme.

Minimale, nga pikëpamja e humbjeve, rrugën për investime të studentëve strehim, një lloj «do të thotë të Artë» të tregut të pasurive të patundshme. Një alternativë e mirë nga këndvështrimi i bilancit të rrezikut/kthehet. E vërteta është, vetëm 5 % e ruse-folëse investitorët të konsiderojnë investimet në këtë lloj të pasurisë, kurse jashtë tij ajo ka qenë prej kohësh konsiderohet si një nga më fitimprurëse dhe premtuese.

Çfarë është në dobi

Nga 2012, investitorët e huaj të investuar në vit në të studentëve apartamente për të paktën $6 miliardë — dhe kjo është vetëm numërimi i madh ka të bëjë (më shumë se $7.5 milion euro). Cilat janë avantazhet e një mjet të tillë?

Së pari, numri i nxënësve është në rritje në botë. Sipas OECD (Organizata për bashkëpunim dhe zhvillim ekonomik), numri i personave të studiuar jashtë vendit është rritur nga 2 milionë në vitin 2000 deri në 4.5 milion në vitin 2012, dhe nga 2025 numri i tyre ka arritur në 8 milionë njerëz. Përveç kësaj, rritja e klasës së mesme dhe rritja në numrin e njerëz të pasur në ekonomitë në zhvillim (sidomos nga Kina) do të thotë gjithashtu rritje e kërkesës për student me qira strehim.

Kërkesa e lartë do të thotë se rreziqet e investimeve në të studentëve apartamente është më e ulët se sa kur të investuar në pasuri të patundshme. Kështu, për zyrën e qiramarrësve është ndikuar fuqimisht nga gjendja ekonomike, dhe nxënësit duhet të banimit gjithmonë, edhe në kohët e krizës.

Së dyti, student apartamente të jepnin të lartëse prodhimi i konvencionale apartamente, surrendering në afat të gjatë. Në të mirë të zonave e qyteteve Evropiane e studentëve të pronës sjell në një mesatare prej 4-6% për një vit, ndërsa banesa konvencionale është 2-3 %. Rendimenti mund të jetë më lart ose më poshtë 4-6%, në varësi të sa të madh e Universitetit është në lagje, se sa larg është ai nga Universiteti i vendosur dhe se si ata janë të kualitetit të lartë dhe modern. Prandaj, më të lartë dhe cilësinë më të mirë të vendit, rreziqet më të ulët dhe më të lartë të rentabilitetit.

Читайте также:  {:sq}Me qira në frëngjisht: "si të marrësh me qira një shtëpi për të filmuar

Së treti, investimet në studentore apartamente të ketë prag të ulët për të hyrë në treg. Për të blerë apartamente në një çmim prej €90 000 – 100 000 por për investime në të gjithë ndërtimin e do të kanë nevojë për një euro 15-30 milion. për Shembull, investitorët mund të blejnë student i ri apartamente me një sipërfaqe prej 17-23 m2 £70 000 – 100 000 në Liverpool. Kthimi i (pa zbritje e shpenzimeve) do të jetë 7 %, ose £4 900 euro në vit me blerjen e Studio për £70 000. Blerjet e buxhetit mund të reduktohet nga gjysma në qoftë se ju përdorni një kredi hipotekare. Ata me të mëdha të buxheteve do të jenë të interesuar në blerjen e tërë hotel. Kështu, për €14.7 milion euro për të blerë studenti komplekse për qindra apartamente në Nuremberg. Rendimenti i 4.9 %, apo mbi €720 000 euro në vit.

Një tjetër plus — pasive të kontrollit. Për pronarët e biznesit në Rusi, pronës jashtë shtetit — kursimet mjet, nuk është një burim kryesor i të ardhurave, dhe ata nuk kanë kohë për të menaxhuar. Kur të investuar në të studentëve apartament menaxhimit është kryer nga kompania e menaxhimit, e cila zakonisht është e zhvilluesit të cilët ndërtuar konvikti, investitori nuk ka nevojë të mendoj për zgjidhjen e problemeve të ndryshme (gjetjen e qiramarrësve, riparimet, etj.). Kostoja e shërbimeve të një kompanie për menaxhimin — rreth 10% e të ardhurave nga qiraja.

Pjesëmarrja në bashkë-investim ndërtimin e banesës komplekset në Evropë për investitorët privatë nënkupton një pasiv të investimeve (të menaxhimit të përdoren nga kompania për menaxhimin e), ndërsa blerësit të marrin të ardhura jo vetëm nga qiratë, por nga rizhvillimit.

Kurthet e

Megjithatë, si me investime në çdo lloj tjetër të pronës, investimet në të studentëve strehim ka rreziqet e saj. Për shembull, studenti apartamente të vështirë (apo jo e pamundur) për të kthyer, për shkak se ata janë të vendosura në të specializuara komplekset pranë universiteteve, dhe ata mund të jetojnë vetëm studentët. Investitorët vetë nuk janë në gjendje të përdorin apartament për qëndrimin e tyre, dhe do të banoni në to për dikë që nuk është një student. Dhe në qoftë se banesa nuk është vendosur në më të njohura të tregut dhe kërkesa për këtë Universitet ra, pronari do të jetë e vështirë për të shitur.

Читайте также:  {:sq}Klientët nga Rusia dhe vendet e CIS shpesh e transaksioneve në "të lirë" vendet

Likuiditetit të studentëve apartamente është më e ulët se likuiditeti i konvencionale apartamente, por më të lartë se sa jo-objektet banesore.

Është e rëndësishme për të kuptuar se studentëve strehim në hostele nuk është e njëjtë si të zakonshëm të banimit banesa në multi-ndërtesa banimi. Zhvilluesit shpesh të përdorur nga mungesa e përvojës së investitorëve dhe të reklamuar Studio apartamente në ndërtesa banimi në zona pranë universiteteve si student apartamente. Dallimi është se këto dokumente duhet të jetë e specifikuar se objekti mund të përdoret vetëm si një student banimit dhe të jetojnë në ndërtesën mund vetëm studentët e Universitetit.

Siç u përmend më lart, japin e nxënësve apartamente është 4-6 %. Nëse shitësi premtime të jepnin të lartë (9-10% ose më e lartë), është e mundshme që investimet do të jenë të shoqëruara me shtesë rreziqet e shëmtuar vend dhe për këtë arsye të ulët të kërkesës, menaxhimit të dobët apo përkeqësimin e ndërtesave. Për të mbrojtur veten nga të fundit me rrezik të ulët të cilësisë së objektit dhe të vjetërsisë — ajo është e rekomanduar për të blerë objekte të reja. Vendi më i mirë për të blerë apartamente në tregun primar, si me blerjen e një shtëpi të dytë shpejt nuk janë riparuar shpenzimet, i cili i ka ulur rentabilitetin.

Ku për të blerë

Për të blerë fitimprurëse studentëve strehim në mbretërinë e BASHKUAR, Gjermani dhe Francë. Këto tregje janë të besueshme dhe se janë në kërkesë të lartë nga vendas dhe të huaj, nxënës (pjesa e fundit është 10-20% e totalit të regjistrimit). Mundësitë për investitorët privatë në tregjet e Austri, Spanjë dhe Zvicër është i kufizuar, sepse nuk janë objekte ende në fazën e projektimit të blerë nga investitorët e korporatave dhe fonde. Si për SHBA — tregu më i madh të studentëve apartamente, propozimi është e tepërt, potencial rritje në normat qira është e kufizuar, dhe madje edhe lokale investitorët e kopesë për tregjet Evropiane, në kërkim të më shumë oferta të majme.

Arsyeja pse ju duhet të paguani vëmendje për praninë e «magnet» — e vendosur në afërsi të njohura të Universitetit, si dhe mungesa e tepërt e furnizimit në nivel lokal me qira e tregut, ku studenti apartamente mund të garojnë me një numër të madh private, apartamente dhe të japë një ndikim negativ të ulët normat qira.

Читайте также:  {:sq}Si Airbnb dhe të ngjashme shërbimet online kanë ndryshuar qirasë së tregut

Gjithashtu e rëndësishme është situata demografike — si është në rritje dhe do të rritet numri i studentëve në qytet. Nëse numri i nxënësve nuk ka ndryshim apo rënie, por ndërtimi i ri konvikte dhe objekteve të banimit shkalla e ulët, apartament do të jetë bosh, dhe investimet nuk do të sjellë fitim. Për shembull, në Gjermani numri i nxënësve rritet pothuajse kudo, por ka qytete, të tilla si Jena dhe Greifswald, ku numri i nxënësve mbi pesë vjeç ka rënë nga 10-11 %.

Në BRITANI të madhe për investime në të studentëve apartamente premtuese të mëdha Universitare qendra me e pamjaftueshme për furnizim të banimit, të tilla si Bristol, London, Oxford dhe të Edinburgut, dhe Manchester. Në Gjermani potencialin e qyteteve të Bavarisë (würzburg, Nuremberg, Passau), si dhe Heidelberg dhe Frankfurt am main. Në Francë një investim i mirë i mundësive në qytetet e AIX-EN-Provence, Lille, Montpellier, Pessac, Marsejë, Strasburg.

Lifehack për investitorët — në mesin e parë të dini se ku dhe kur do të hapë rinj të fakulteteve apo Universitetit, si dhe për të blerë një numër të apartamenteve.

Për shembull, në fund të 2017 do të fillojë ndërtimin e një kampusi në Cardiff, dhe në sajë të projektit, Universitetin vendor do të tërheqë 2,000 studentë nga e gjithë bota. Dhe nga 2019 në Veri periferi të Parisit hapet më e madhe në Evropë kampus fakultetet e Shkencave sociale në të cilat të punojnë dhe të studiojnë mësues dhe studentë nga disa universitete.

Me përhapjen e teknologjisë së Internetit në rritje në popullaritet, është për të blerë të largët e të mësuarit, por forma tradicionale e arsimit do të mbetet në fokus të nxënësve në dekadat e ardhshme. Dhe, prandaj, nxënësve apartamente pranë Universitetit do të jetë ende popullore.

Georgy Kachmazov, menaxhimin partner Tranio