{:mk}

Во некои земји, Русите се во потрага за сопственост во странство? Tranio аналитичари го анализиравме статистиките на пребарување прашања во «Yandex» на станбени во различни земји за периодот од II квартал од 2016 до првиот квартал на 2018, за да дознаете кој десет земји се најпопуларните меѓу руската корисниците на услугата.

10. Полска

Полска се затвора на врвот десет повеќето популарни меѓу корисниците на «Yandex» за купување на недвижен имот во странство: од средината на 2016 година до првиот квартал на 2018, пребарувањето постапува речиси 220 илјади релевантни прашања. Ако во 2016 година полскиот катастар на недвижности на интерес за Русите многу повеќе од чешка или франција, во првата половина на 2017 интерес во тоа падна значително. Иако во последниве години тој почнал да се опорави, бројот на барања се разгледуваат од Yandex во првиот квартал од 2018, 30% помалку во споредба со истиот период во 2017 е единствената земја во 2018 намален.

Според консалтинг компанијата Ernst & Young, Полска, пазар на недвижности е во пораст: на пример, во 2017, бил изграден евиденција 90 илјади единици на нови станбени. Цените во поголемите градови расте: во 2017, квадратен метар во Tricity има пораст од 15 %, Лоѓ — 8.5 %, во Варшава — 8.4 %. Побарувачката outstrips снабдување — ова, заедно со зголемувањето на трошоците за изградба, го стимулира растот на цените.

9. Франција

Во текот на изминатите две години, Yandex има обработени 240 милиони пребарувања за да пребарувате за станови и куќи во Франција. Интерес во имотот во Франција почнаа да растат брзо во вториот квартал од 2017: минатата година бројот на барања се зголемил од 60 % — евиденција стапка на раст меѓу земјите и сл.

Според Елена Chernysheva, Менаџер Tranio за продажба на станбен имот во Франција и Италија, повеќето Руси се бара во Франција куќа или стан за летен одмор или подолг престој до шест месеци од годината. «Најпопуларните региони на Брегот на слоновата брег, на Алпите, многу интересни својства во Париз. Меѓу купувачи таму се оние кои купуваат недвижности за изнајмување на туристи. Како инвеститорите обично избираат големите градови, каде што не постои seasonality на бизнис: убаво или Париз», вели Елена Chernysheva. Во нејзиното искуство, буџетот на оние кои купуваат станови за одмор или за изнајмување, ограничена во опсег од 500 илјади евра, и на купувачите на луксузни апартмани и вили се обезбеди за купување од 1,5 на 5 милиони евра.

8. Чешка Република

Чешка е малку повеќе популарни меѓу руската корисници на «Yandex» од Франција: од средината на 2016 година, додека првата третина на 2018, пребарувачот има обработени 253 милиони пребарување прашања кои се однесуваат на станбени сопственост во оваа земја. Интерес во чешка се зголемува постојано: во последните две години бројот на барања се зголемил за 2,5 пати.

Читайте также:  {:mk}Инвестирање во Париз недвижен имот: колку можете да заработите на изнајмување

Како Tranio вели Менаџерот на недвижен имот во чешка Inna Opaluch, чешка недвижен имот е скапо, бидејќи на евтини хипотеки и недостаток на придонеси на пазарот. «Недвижен имот во Прага за последните три години, со зголемување на цената од 5-7% годишно, како програмери се многу тешко да се добие градежна дозвола, тоа трае неколку години,» објаснува таа. Затоа, според неа, многу Русите сакаат да го купат недвижен имот под конструкција: овие станови се за 20% поевтино. Поголемиот дел од Русите кои купуваат имот во чешка, или испрати за студирање на чешки универзитети деца или планираат да се преселат таму себе. Повеќето популарни меѓу руската купувачи на градот — Прага, Karlovy vary и Marianske Lazne.

7. Финска

За две години, Yandex има обработени 288 илјади прашања да се најде недвижен имот во Финска. Нејзината популарност се зголемува во скокови и граници, но во Целина на бројот на пребарувања на крајот на првиот квартал на 2018 во однос на средината на 2016 година има речиси двојно се зголеми.

Зголемување на бројот на руски туристи во Финска во 2017 нивниот број во споредба со 2016 година се зголеми за 9 %, додека бројот на ноќевања од страна на Русите во Финска — 37 %. Во исто време, според Централната Банка на Русија, трансфери од Русија на Финска меѓу 2015 и 2017 намален за 14 %.

6. Грција

Интерес во станбен имот во Грција почна да расте околу една година пред: ако во IV квартал од 2016 година «Yandex» има обработени вкупно 28 милиони пребарувања во првите три месеци од 2018 — речиси два пати повеќе. За само две години Русите беа заинтересирани за купување на имот во Грција 313 илјади пати.

Еден од главните мотиви за купување на имот во Грција за Русите — «Златна виза» за кој странски инвеститор кој купува еден или повеќе проекти со вкупна вредност од 250 илјади евра, може да се добие грчки дозвола за престој. Според официјалната Агенција на Грција Претпријатие Грција, во оваа прилика, уште од почетокот на програмата до крајот на 2017 се користи за 400 инвеститори од Русија. Ова е еден од најевтините програми на «Златна виза» во Европа, и во светло на последните вести за реставрација на грчката економија и брзиот развој на туризмот, купување на имотот во Грција се чини дека многу странски клиенти, профитабилна инвестиција. На тој начин, според Банката на Грција, вкупната вредност на трансакциите дека странците направени во грчкиот пазар на недвижности во 2017, 87 % повеќе отколку во 2016 година.

5. Црна гора

Интересот на Русите да станбени во црна Гора во последните две години останува висока. Во текот на периодот од средината на 2016 година и првиот квартал 2017 Русите беа во потрага за информации во врска со недвижен имот во црна Гора во «Yandex» 336 илјади пати.

Читайте также:  {:mk}Ограничувања на купување на недвижен имот во Европа за странци

Можно е да се разликуваат два вида на руската купувачи на недвижнини во црна Гора: оние кои купи куќа таму да остане, и оние кои се планира да се предадат стекнатите лице за изнајмување на туристи. Тоа кажува Светлана Larionova, Менаџер Tranio недвижен имот во црна Гора, повеќето Русите се заинтересирани во недвижности во Будва и бар Ривиера, во најмала рака — на Заливот на Котор. «Буџетот на поголемиот дел од руската купувачи започнува од 100 илјади евра,» — вели Светлана Larionova.

4. Италија

Русите се заинтересирани за купување на станбени во Италија станува се повеќе и повеќе во текот на последните две години бројот на барања се зголемил од 60% и изнесува 520 илјади денари е, исто Така, Италија е меѓу десетте земји во обемот на прекуграничните трансфери на поединци од Русија: според Централната Банка на руската Федерација, во периодот од 2015 до 2017 од Русија во Италија бил префрлен во 900 милиони долари.

Во повеќето случаи, Русите се купуваат во Италија «куќа од страна на морето». Ова се објаснува популарноста на користењето региони. «Повеќето руски купувачи се заинтересирани во Тоскана, Umbria, езерото Комо и Garda, додека многу, исто така, сметаат дека Рим и Милано», вели Елена Chernysheva од Tranio. Според неа, буџетот на руската купувачи ретко надминува 2,5 милиони евра.

3. Германија

Германија е малку понапред од Италија со број на барања во текот на две години: од средината на 2016 година до првиот квартал на 2018, Русите биле во потрага за информации во врска со недвижен имот во Германија 530 илјади пати. Интерес во тоа продолжува да расте и покрај високите цени и конкурс за интересни понуди на пазарот. Германија се избегнува Италија во обемот на трансфери од страна на лица: од 2015 до 2017 од Русија во Германија беше префрлен 1.2 милијарди долари.

Еден од главните мотиви за раст на германскиот пазар на недвижности, евтини хипотеки по стапка од 1,5–2 %. Евтини кредити за да се поттикне побарувачката за недвижности, а потоа и од цената на квадратен метар. Според Дојче Банка, од 2009 година до 2017 сопственост на цените во голема германски градови се зголеми за 80 %, мали — 60 %. Во овој поглед, Софија Bulanova, консултант Tranio инвестиции, рече расте средни и големи градови во Источна Германија се повеќе ветувачки за оние кои се планира да се изнајми на купиле имот за изнајмување или сакаат да се препродава тоа на долг рок. «Релативно ниски цени на локалните недвижен имот и ќе се обезбеди повисок за изнајмување на принос, и континуиран раст во економијата ќе се овозможи повторно да го продаде имотот на добивката во рамките 7-8 години», објаснува Софија Bulanova.

Читайте также:  {:mk}Францускиот град со највисок принос за изнајмување

2. Бугарија

Бугарија е на врвот на листата на барања на Русите во потрага по странски недвижен имот во 2016, но загуби на водечките место во 2017. За две години Русите беа во потрага за информации во врска со недвижен имот во Бугарија 980 илјади пати. Интерес останува висока, малку спуштајќи се на крајот на секоја година и враќањето на позицијата во првата четвртина.

Бугарија е една од најпопуларните туристички дестинации кај Русите: во 2017, тие го направија повеќе од 500 илјади посети на оваа земја. Како извештаите на бугарското издание Престој, повикувајќи се на зборовите на Министерот за туризам на Бугарија Николина Angelkova, повеќе од 400 илјади руски граѓани свој имот во Бугарија. Во исто време, како што пишува издание, според официјалната статистика, оваа бројка е многу помала: само 74 илјади луѓе. Сепак, растот на бугарскиот пазар на недвижности на брегот, е во голема мера се должи на интересот на купувачи од Русија.

1. Шпанија

Шпанија е најпопуларниот во руската странство сопственост на купувачите: за две години, Yandex има обработуваат на прашања поврзани со пребарувањето на станбен имот во Шпанија, повеќе од 1 милиони пати.

Русите се најде Шпанија привлечни за неколку причини: разумна цена, море, пристапност, можноста да се обезбеди квалитетно образование за своите деца. Шпански банки даде хипотеки на странци на имот купување и стекнати, објектот може да се дава под закуп. «Една од најпопуларните локации во Тенерифе, која е избрана поради фактот дека сезоната тука трае преку целата година. Ако зборуваме за цели, во провинцијата Alicante купување на недвижен имот оние кои сакаат да се релаксираат таму себе и да го положат предметот на остатокот од времето. Коста дел Сол погодна за Русите, кои планираат да се преселат во иднина. Валенсија и Каталонија се избрани од страна на родителите кои сакаат да им даде на локалните училишта за нивните деца», рече Ана Barsukova, Менаџер Tranio недвижен имот во Шпанија. Буџетот на руската купувачи варира од 80 илјади до неколку милиони Евра: до 350 илјади евра за станови во Alicante, Тенерифе — 200 илјади апартмани и 1 милион евра за Вила, и од 200 илјади евра за станови на Коста дел Сол.

Сите артикли од овој автор

Материјал подготвен за Недвижности Вари