{:mk}

Меѓународни недвижности брокер Tranio сфатиле кој земји и градови се најинтересни за купувачите од Москва планира да купите втор дом и да се споредат параметри од жителите на главниот град и региони во периодот од јуни до мај 2015 2016 година.

Најпопуларните земји

Анализата на Интернет корисник прашања Москва покажаа дека потенцијалните купувачи од капитал се најмногу заинтересирани за сопственост во Шпанија, САД, Бугарија, Италија и Турција.

  На Московјаните Жителите
други региони на Русија
1 Шпанија САД
2 САД Шпанија
3 Бугарија Бугарија
4 Италија Грција
5 Турција Тајланд
6 Германија Турција
7 Грција Германија
8 Франција Чешка Република
9 Црна гора Италија
10 Кипар Црна гора

Ова пребарување прашања Митрополитот купувачи се различни од барањата на луѓето од други региони на Русија, благодарение на неколку околности:

  • Московјаните се повеќе се бараат за домување во скапи земји. На пример, првите 10 барања на жителите на регионите не се популарни кај Московјаните Франција и Италија е само на 9-ти ред (за споредба, Московјаните — на 4-то). Статистиката на Google AdWords покажува дека барањата за имотот во овие и во други земји традиционално се смета да бидат скапи (велика БРИТАНИЈА, Швајцарија), кои доаѓаат од Москва на просекот на 50 % повеќе отколку од региони. Ова е затоа што, според Rosstat, приходите на жителите на капиталот е двапати повисока отколку во Русија во просек.
  • На географски фактор. Поради географската ситуација некои пазари се помалку популарни во Москва отколку во другите руски региони. На пример, жителите на Primorsky Krai се заинтересирани за сопственост во Тајланд се три пати повеќе шанси отколку Московјаните и Санкт Петербург жители, два пати, најверојатно, во потрага по информации за домови и станови во Финска.
  • Културните разлики. Изборот на земји и градови за втор дом е под влијание на многу фактори, како и културни карактеристики не се на последното место. Така, жителите на Tatarstan, каде што голем дел од населението е Муслиманско, 70 % најголем дел од Московјаните заинтересирани во недвижен имот во Турција (Истанбул).
Читайте также:  {:mk}Список на купувачот: што треба да знаете пред купување на комерцијални недвижности

Најпопуларните градови

Најпопуларниот меѓу Москва странство сопственост купувачи во градот — Мајами, Њујорк, Дубаи, Барселона и Лондон. Во сите градови, во првите пет, во прилог на Барселона, сместување е поскапо, отколку во Москва, каде што, според сајтот Numbeo.com, на еден квадратен метар чини просек од $ 4 400. Странски недвижности многу повеќе скапи за Руси по девалвација на рубљата 2014-2015.

  Градот Трошоците за домување
во Централните региони,
долари./м2
1 Мајами 5 175
2 Њујорк 14 721
3 Дубаи 4 619
4 Барселона 4 121
5 Лондон 22 434
6 Лос Анџелес 6 141
7 Прага 3 320
8 Тенерифе 2 010
9 Берлин 3 987
10 Бургас 939

Московјаните побарувачката дури и најскапи на градот. Така, во Централните области од Њујорк и Лондон, просечната цена на станбениот надминува 10 илјади долари./м2.

Читайте также:  {:mk}На Duflot закон: како да се намали даноците при купувањето нов дом во Франција

Според предвидувањата Tranio, во 2016-2017, најголема побарувачка кај Московјаните и жители на региони ќе го користи вистински Шпанија, САД и Германија. Тоа е овие пазари, што ќе обезбеди клиенти најдобра заштита од ризиците на руската економија и да ви помогне да се зачува капиталот.

Darya Berezina, Јулија Kozhevnikova, Tranio