{:mk}StevanZZ / Shutterstock

Сепак, вкупните инвестиции во Европската хотел недвижности падна од 6.7% годишно ниво и изнесуваше 23.3 милијарди Евра во третиот квартал од 2019, се вели во најновиот извештај од CBRE.

«И покрај севкупниот пад на инвестициите во Европската угостителство сектор, инвеститорите интерес останува висока, особено во Шпанија, Италија и Холандија. Помал број на големи трансакции придонесе за намалување на инвестициите. Сепак, ние се гледаат зголемен интерес во одморалиште пазари, тие се привлечни за конзервативните инвеститори», — рече Павле Kapiris, Директор за меѓународни инвестиции во хотел недвижности CBRE.

Велика БРИТАНИЈА останува Европа е најголемиот хотел на пазарот. Тоа изнесува 27 % од инвестициите во Европскиот регион за годината. Сепак, инвестициските волумен намалена за 12,1% до 6.2 милијарди евра. Сог е HotelInvest има стекнато на Новотел и Ibis Blackfriars во Лондон. Сепак, експертите се напомене дека повеќе големи зделки во велика БРИТАНИЈА во текот на изминатата година не беше.

Читайте также:  {:mk}Пазарот на недвижности на Париз е загреан, бидејќи на зголемената побарувачка од странските инвеститори

Германија си ја врати на второто место на инвестиции во хотел сектор. Меѓутоа, обемот на занимава намален 18.2% на 3,4 милијарди евра. Во третиот квартал шведски хотел Фонд AB Pandox стекнати три хотел HR Група во градовите на Аугсбург, Ерфурт и Дортмунд.

Италија го презеде третото место за инвестиции во хотели меѓу Европските земји. Обемот на инвестиции во хотел сектор во Италија се зголеми од страна на импресивен 72.9% во годишниот услови и достигна 2.9 милијарди евра. Ова беше олеснета од страна на справи со хотел компанија Belmond и стекнување на Американската компанија Oaktree портфолио од 15 хотели во вториот квартал. Напред продажба NH CityLife во Милано значи високо ниво на ликвидност на пазарот. Активни институционални инвеститори, како што се Invesco ПОВТОРНО и РЕЛЕВАНТНОСТА IM придонесуваат за транзиција на италијански хотел на пазарот од опортунистички на јадро, велат експертите.

Читайте также:  {:mk}Францускиот Алпска одморалиште на Megeve привлекува инвеститори

Во Франција во третото тримесечје затворени петнаесет занимава во туристичката сектор. Обемот на инвестиции во хотел пазар бележи пораст од 47 % од година во година и достигна 2.6 милијарди евра. Најголемиот договор е продажба на Новотел Париз Центар Gare Montparnasse. Меѓу меѓународните инвеститори да инвестираат во францускиот хотел — Бенсон Елиот Капитал Партнери, Schroder Недвижности Хотели и KSL Капитал Партнери.

Според извештајот, профитабилноста на хотели во центарот на градот се намалува, па инвеститорите се повеќе се размислува за инвестирање во одморалиште хотели како стабилна алтернатива. Два добро познати италијански одморалиште продадени оваа година — на Capri Палата за 105 милиони евра компанија Дубаи Холдинг (Jumeirah) и хотелот Ле Ginestre за 32 милиони евра, компанијата Enma Капитал.

Читайте также:  {:mk}По девалвација на рубљата руската купувачи купите во странство помалку домување, но повеќе комерцијални недвижности

Извор: CBRE

Сите артикли од овој автор