{:mk}Catarina Belova / Shutterstock

Експертите идентификувани Европски градови, во кои ќе привлече најмногу инвестиции во недвижен имот во 2020 година. Ова беше објавено во една студија спроведена од страна на консултантска компанија PwC и Урбаното Земјиште Институт.

Аналитичарите PwC и Урбаното Земјиште Институт polled 905 испитаниците од 22 Европски земји. Меѓу нив беа инвеститорите во недвижности, инвестициони фондови, недвижности агенции и банки.

Според истражувањето, испитаниците се уште силно веруваат во недвижности како атрактивна класа на инвестирање, и покрај политички и економски тешкотии.

Одлуката на Централните банки за одржување или за пониски каматни стапки е еден од факторите што ги поддржува општото ниво на оптимизам. Според повеќето испитаници, како монетарната политика има зголемување на атрактивноста на недвижен имот во однос на обврзници и акции.

Читайте также:  {:mk}Ризици и награди својствени на инвестиции во хотелска соба

Во рангирањето на најатрактивните Европски градови за недвижности инвестиции освои Париз. Минатата година е лидер во Лисабон во тоа време беше по десет.

Лондон е брзо влегле во топ 5 на оваа година, иако минатата година не беше вклучен дури и во првите дваесет. Барселона е исто така значително го подобри својот резултат, влегуваат во топ десет минатата година, по паѓање на 27 место.

Француската престолнина е потребен за да се доведе концептот на урбан развој на поголема Париз-врз основа на проширување на границите на градот, создавање на бизнис центри и нови економски столбови за да се поттикне иновацијата.

ТОП 10 Европски градови за недвижности инвестирањето во 2020:

 • Париз
 • Берлин
 • Франкфурт на мајна
 • Лондон
 • Мадрид
 • Амстердам
 • Минхен
 • Хамбург
 • Барселона
 • Лисабон
 • Читайте также:  {:mk}CBRE: инвестиции во хотелот бизнис на Италија и Франција е значително зголемена

  Од 11-ти до 20-то место се наоѓа во Милано, Даблин, Брисел, Варшава, Виена, Луксембург, Швајцарија, Стокхолм, Копенхаген и Прага.

  Извор: PwC

  Сите артикли од овој автор