{:mk}

Од 1 јануари 2013 година во Франција, законот Duflot (Duflot loi) под кои е можно да се намали даноците од страна на наемот, купени или изградени станови за девет години. Овој механизам ќе важи до 31 декември 2016 година.

До 2013 година, наместо на законот Duflot имаше законот Selye (loi Scellier), во кои тоа е можно за да се вратите 6 % (за конвенционалните куќи) или 13 % (за енергетски ефикасни згради) на имотот вредност ако домување е изнајмен за девет години. Што често може да се слушне мислењето дека стариот закон беше повеќе профитабилни од нова, но тоа не е.

«Законот Duflot повеќе интересен отколку Selye, но многу повеќе технички, и не сите се разбере неговите карактеристики. Ова се објаснува критика. Покрај тоа, Министерот cécile Duflot непопуларни: понекогаш пристрасност кон Министерот се однесува на законот, со кој тој е иницијатор,» вели Лара Paranan, Директор на секторот за Источна Европа, КАКО и Associés.

Според законот Duflot инвеститор кој купи имот во одреден период на време, може да добијат даночни одбивање на 18% од вредноста на предметот, ако:

  • износот на инвестиции не надминува 300 илјади евра;
  • цена на 1 м2 — 5 500 Евра;
  • домување ќе се дава под закуп за минимален период од девет години, а најдоцна во рок од 12 месеци по завршување;
  • изнајмување стапки не надминува maximums утврдени со законодавството;
  • големината на приходите на иднината tenants одговара на одбраната прагот.
  • домување одговара на одредено ниво на енергетска ефикасност (би-би-2005 година — за објекти изградени пред декември 31, 2012, или RT2012 — за единици изграден по 1 јануари 2013).
Читайте также:  {:mk}

Според законот Duflot, може да се купи максимум две годишно со вкупна вредност од околу 300 илјади евра. Оној кој решил да купи стан во Франција која е најповолна да се купи студиа и една спална соба апартман — тие се најмногу во побарувачката меѓу tenants. Бруто принос е просек од 3.5–4 %. Даночни кредити се валидни за девет години.

«Може да се изведуваат максимум € 6,000 годишно, за девет години — вкупно 54 милиони евра за целиот период», објаснува Лара Paranan.

Изнајмување стапки под законот Duflot сметка за 80% од пазарот надоместоците за изнајмување на станови. Тие се менуваат секоја година. The tenant не може да биде член на сопственик е семејството.

Да се најде областа на домување и ограничувања за изнајмување, треба да се користи формулата: 0,7+19/P (P — станбена површина и половина од outbuildings (визба, подрум, балкон), чија површина е максимум 8 м2). Максимална ренти за овој објект— 636 € (65*9,88*(0,7+19/65)).

Максимална изнајмување стапки, EUR/m2 (2013)податоци КАКО & Associés

Област На бис На 16.52
Зона На
(остатокот
области)
12,27
Област Б1 За 9.88
Област B2 8,59

Област На вклучува голем број на општини во Ile-de-France, Брегот на слоновата брег и на француски дел од Женева агломерација, зона На бис — Париз 29 комуни и мала круна капитал, Б1 голема круна на Париз агломерација со население над 250 илјади луѓе.

Читайте также:  {:mk}Инвестирање во странство: како да се избере комерцијални недвижности

Областа B2 вклучува Метрополитенска област со население помалку од 250 илјади луѓе. 30 јуни 2013 година бенефиции за оваа зона не е применливо, сепак во половина од овие општини разговараа и за можноста за учество во програмата, означен со Duflot закон.

Максималното ниво на приходи на идните tenants, Еврото gadanie КАКО & Associés

За еден
човек
За парови
Зона На 36 502 54 554
Област Б1 29 751 39 731
Област B2 26 776 35 757

На пример, во 2013 година, а физичко лице се стекнува со нов стан од 65 м2 во Лил (Зона Б1). Ваквите станови ќе се сретне со термо регулација RT2012. Инвеститорот може да имаат корист од данок ослободувањето во износ од 4 200 евра годишно за девет години. Вкупната заштеда ќе изнесува 37 800 евра.

Со оглед на цената и за изнајмување цената е најекономичната област Б1, особено Бордо, Лил, Лион, Nantes, Rennes и Стразбур. Тоа не е потребно да се отпише Париските предградија, зона А — Gennevilliers, Montreuil, Chatillon. Бруто принос на локалните апартмани од 40 м2 стои во 5.5 %.

Според & Associés, кога ќе го купите објект во вредност од 200 илјади евра во месечна хипотека трошоци со бенефиции теоретски може да биде 407 Евро — благодарение на законот Duflot во овој случај зачувани 333 евра месечно.

Читайте также:  {:mk}По девалвација на рубљата руската купувачи купите во странство помалку домување, но повеќе комерцијални недвижности

Пример трошоците при купување на кредит на објектот во вредност од 200 илјади евра во masangane КАКО & Associés

Пристигаат 1 228
Приходот 488
Даночниот кредит 333
Вкупно расходи 407

Овој механизам може да се искористат кога се зачлениш на хартии од вредност Државни компанија за недвижен имот (Société civiles де сместување immobilier, SCPI), ако 95 % од средствата се објекти кои спаѓаат во категоријата на даночно право Duflot. Во овој случај, даночниот кредит ќе изнесува 18 % на 95% од претплатата цена за хартии од вредност.

* * *

«Duflot и слични закони во насока на сектори каде што е потребно државни субвенции. Законите во врска со недвижен имот, државата победи два пати: прво, тоа добива ДДВ (19,6 %) и делумно од враќа, но не веднаш, но во рок од 10-11 години (една до две години од изградбата и девет години на изнајмување). Второ, овие закони ни овозможи да се намалат и контрола на пазарот на изнајмување и да се направи изнајмување станови повеќе прифатлива за сиромашните луѓе», објаснува Лара Paranan.

Yulia Kozhevnikova, Tranio.Ru