{:mk}

Зголемувањето на бројот на онлајн услугите што ви овозможува брзо и без посредници (peer-to-peer, или p2p) да се изнајми дома, тие да се бори жителите на големите градови, со властите и hoteliers. Најновите сигурни дека причина за проблеми во изнајмување на пазарот на прво место небото ренти, е Airbnb и слични услуги. «Tranio» да се разбере ситуацијата.

Скандал во благородно семејство

Во ноември 2015 во Сан Франциско (Калифорнија, САД) се одржа референдум, на кој, меѓу другите прашања, жителите мораше да се одлучи дали да се ограничи способности на корисници на интернет услуга Airbnb. Авторите се стави на референдум «Предлог F» (име дадено на пакет на измени на законодавството, кои биле направени од страна на противниците на Airbnb) предложи да се воведат мерки за контрола на киријата користење на p2p услуга:

  • за да се ограничи способноста да се испорача домување во краток рок, изнајмување до 75 ноќи година (не е важно дали сопственикот на имотот во тоа време во куќата или не; да се потсетиме дека моменталната за изнајмување станови во Сан Франциско во отсуство на сопственикот е ограничен до 90 ноќи во годината и не е ограничено во негово присуство);
  • да се бара земјопоседници да се направи квартални извештаи за колку дена беа изнајмени нивното сместување.

Резултатите од референдумот, 55% од жителите на Сан Франциско гласаа против донесувањето на измените и дополнувањата. Несогласувањето на дел од гласачите се должи на фактот дека Airbnb значително го олеснува процесот на домување испорака во киријата, кој во овој прегрее пазарот како Сан Франциско, носи голема добивка. Во исто време, онлајн изнајмување значително ја намалува пазарната понуда на долготраен закуп и со тоа придонесува за зголемување на изнајмување стапки, кои иритира граѓаните заинтересирани за таков успех. Според група на активисти на Споделување на Подобро SF, 70% на станови, кои би можеле да потрае долго-рок локални, тие изнајмување на туристи преку Airbnb и слични услуги.

Читайте также:  {:mk}Пет од најмногу ветува изградба делови на Европа

Поради високите кирии во Сан Франциско добивање потешко да се изнајми стан

Со новата, дигитална реалност со кои се соочуваат не само на жителите и на властите на Сан Франциско — слична ситуација може да се забележи во Барселона. Во август 2015 година градоначалникот на Пеколот Кола (Ада Colau) lashed на Airbnb и Booking.com «на Интернет не треба да стане начин да се заобиколат законите и да биде покритие за нелегално изнајмување на туристи.» Жителите на Барселона им се придружија на бес и одржа неколку протести против предавање на станови за изнајмување на туристи по надуени цени на Ramblas (La Rambla). «Станот што претходно беше изнајмен за 300-400 евра месечно сега се изнајмува за 600-700 евра»,— рече претставникот на локалните активисти Oriol Casabella (Oriol Casabella).

Па дали Airbnb и слични услуги, како силен притисок на пазарот на недвижности на големите градови? За да одговориме на ова прашање е да се свртиме кон историјата и развојот на оваа p2p платформа.

Станбениот проблем

Airbnb беше лансиран во 2008 година, и речиси веднаш стана популарна кај туристите. Денес на Airbnb може да се изнајми сместување во 34 илјади градови низ светот. Изнајмување стан за еден месец може да се извлече износ во два до три пати поголема отколку во својата испорака на еден tenant за 30 дена.

Читайте также:  {:mk}Недвижен имот и инвестиции во Франција и Германија денес е најдобар

Додека во помалку популарна туристичка дестинација градови уделот на станови што се понудени на Airbnb, во однос на вкупниот број на слободен за изнајмување станови се доста ниски. На пример, во Остин (Остин), преку Интернет сервис за само 6 % од становите во Нешвил (Нешвил) — 3 %, додека во Њујорк — 18 %.

Покрај тоа, влијанието на Airbnb на изнајмување на пазарот е нерамна, дури и во големи градови: во некои области, како по правило, популарна кај туристите, уделот на станови под кирија преку Airbnb е многу висока, во други услугата може да не се всушност влијае стапки.

На пример, во Лондон повеќето станови преку p2p-услуга за изнајмување во Лондон (57 %), што не е изненадувачки, бидејќи тоа е центарот на градот каде што голем број на туристи и бизнисмени подготвени да плаќаат за скапи, но краткорочен закуп. Малку подолу, бројот на ваквите реклами во Кенсингтон и Chelsea (40 %) и Camden (28 %), дом на богатите луѓе, обично не бараат било заработка за изнајмување. Во помалку престижната Гринич влог е значително пониска, а земјопоседници помалку (5 %), и во една не многу успешна Croydon процентот на становите под кирија на Airbnb, а тоа е 1 %.

Хотели под напад

Практичноста на Airbnb веќе прифатена од страна на инвеститорите: дури и со високите трошоци во испораката на станови за краток рок на приходите е многу повисок отколку за долгорочен имот. Дури и ако овој стан ќе го одложи без tenant два месеци во годината, својот принос ќе изнесува 6% до 7%, а долготраен закуп ќе се донесе само 3-4% на годишно ниво.

Читайте также:  {:mk}Како да купуваат имот во странство: совети од клиенти на "Tranio"

Во прилог на таков висок степен на профитабилност може да се спореди со приход од комерцијалните згради, становите се предадени на p2p услуги, постои уште еден важен конкурентна предност во однос на другите инвестиции: тоа е поевтино отколку, на пример, трговски центар или хотел, па инвеститорите се многу. Сега околу една третина од реклами на Airbnb место, сопствениците на две или повеќе апартмани, која, всушност, да станат конкуренти на мал хотелски бизнис.

Airbnb и слични места се навистина влијаат на изнајмување на имот пазарите на големите градови. Во исто време, активност на локалните жители и органи е веројатно да доведе до фактот дека на крајот ќе има закони со кои се регулира употребата на такви услуги и даночни плаќања за нивните корисници. Некои се преземат мерки со кои сега. На пример, ако купите стан во Барселона, можете да изнајмите стан за краток рок за изнајмување само со посебна дозвола од локалните власти. Инвеститорите ги ловат за овие станови, и оние кои не имаат време да се издаде една лиценца, се принудени да се земе засолниште само на долг рок.

Марина Filichkina

Раководител на продажба Tranio

Иван Chepizhko, «Tranio»